Habarás
Betty 2010.12.19. 19:52

Habarás :
Étel sűrítési eljárás, lehet készíteni : - tejjel
- tejfellel
- tejszínnel (főző)
Leveseket, főzelékeket , mártásokat szoktunk besűríteni.
Lépései a következőek : 3 ek. finomlisztet teszünk egy tálba , annyi vizet öntünk rá hogy ellepje .Csomómentesre keverjük kanállal vagy kézi habverővel. Végül beleöntjük a tejet vagy tejfelt (tejes habarásnál a víz elhagyható, de akkor több tejre van szükségünk) , aminek a mennyisége az elkészítendő étel mennyiségétől függően 175 gr (kis doboz) vagy 320-450 gr (nagy doboz ).
Az így elkészített habarást beleöntjük a tartalékon fővő ételünkbe, jól elkeverjük (ajánlom a kézi habverőt) csomómentesre, és megvárjuk míg felrottyan / felfő . Gyorsan elkezd sűrűsödni, a kellő állag elérése után el is készültünk.
Van aki az étel levével először elkeveri a habarást, (kiszed a habarásos tálkába belőle) majd úgy önti bele. Én az első variációt használom.
|