A piskóta tésztát mindig habverővel keverjük, ezáltal levegős lesz a tészta. Ha a tésztát kikevertük, azonnal tegyük a sütőbe, mert az állástól elvész a tésztában lévő levegő, és a tészta összeesik. Ha megsült, azonnal borítsuk ki a formából. A piskóta akkor kész, ha a teteje szilárd, és az ujj benyomásával keletkező mélyedés nem marad meg tartósan. Ha a piskótatekercsünk megreped, tejszínhabbal eltakarhatjuk a szépséghibát.
A puding nem ég le főzés közben, ha a főzőedényt előtte hideg vízzel kiöblítjük. Ez a trükk tej melegítésénél is hasznos. Ha ez edény felső peremét vajjal megkenjük, a tej nem fog kifutni.
A sajtot reszelés előtt tegyük a mélyhűtőbe, így könnyebben reszelhető. Ha a reszelőt kissé beolajozzuk reszelés előtt, a reszelt sajt könnyen leszedhető.
Ha húslevest főzünk, ügyeljünk a következőre: a hús szaftos marad, ha forró vízbe tesszük, így azonnal bezáródnak a pórusok. Ha azonban a levesre akarjuk helyezni a hangsúlyt, tegyük fel a húst hideg vízben főzni, így a hús szaftja a levesbe kerül. A megfőtt húst hagyjuk a levesben kihűlni.
A tejberizs helyigényes. Ezért olyan magas edényt válasszunk a főzéshez, amelyben van elég hely a tej számára. Könnyebben emészthetővé válik a tejberizs, ha egyharmad rész vizet és kétharmad rész tejet használunk a főzéséhez.
Paradicsom héját könnyen leszedhetjük, ha a paradicsom alját kereszt alakban éles késsel bevágjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Amint megrepedt a héj, öntsük le a forró vizet, engedjünk rá hideget. Ezután már könnyen leszedhetjük a héjat.
Tortazselé helyett tegyünk a gyümölcstorta tetejére baracklekvárt. Nagyon szépen fénylik és ízletes is. Még aromásabb lesz, ha a baracklekvárt kevés baracklikőrrel felfőzzük. Szitán passzírozzuk át, majd így tegyük a torta tetejére.
Ha kiszáradt a kenyér, csavarjuk be egy vizes konyharuhába és tegyük egy napra a hűtőszekrénybe. Így ismét puha lesz. Fogyasztás előtt pár percre tegyük forró sütőbe.
Fortélyok fánkokhoz:A sütést mindig legelöszőr kiszagatott fánkokkal kezdjük,mert azoknak volt a lrgtöbb idejük megkelni.A forró olajban mindíg a megkelt fánk felső része kerüljönalulra,mert így sütés közbena másik fele is tovább tud kelni és könnyebb lesz a tészta
Krumpli tippek:A főtt krumpli finom lesz,ha a sós vízbe pici tejet öntünk.A héjába fött krumpli pedig jobb ízű lesz ha lobogó, forró vízbe teszzük főni
Pikáns csokoládé:Ha a csokoládé készítésénél vörösbort használunk víz vagy tej helyettnkább pikáns ízű lesz.
Kávé zacc:A kávézacc a hűtőből eltünteti a kellemetlen szagokat.
Tojás nélküli fasírt:Ha véletlenül nincs otthon tojás akkor nyers reszelt burgonyával helyetesíthejük.Keményítője összetartja a húst.
Sajt tárolása:A sajt nem penészedik meg ha kockacukrot rakunk mellé,mert felszívja a nedvességet
|