Paprikás csirke nokedlivel
2010.12.21. 23:20

Alias csirkepöri galuskával Tálalhatjuk tejföllel , ecetes savanyúsággal vagy akár kompóttal ,befőttekkel .
Hozzávalók:
Csirkecomb vagy csirkemell , esetleg mindkettő...vagy csirkeszárny . Van aki lábát is beleteszi, nyakát, és a belsőségeket. (farhátot is láttam már, igaz azon nincs sok husi) Mennyiséget nem írok, én kb 1 kg combot vagy mellet szoktam pörinek elkészíteni.
2 -3közepes fej hagyma
2 kk édesnemes vagy csemege pirospaprika
2 kk só
olaj vagy zsír , amennyi a hagymát ellepi
1 tv paprika
esetleg paradicsom
piros aranyat is lehet beletenni :)
2 dl húsleves vagy víz + leveskocka
bors, fokhagyma ízlés szerint.
Nokedlihez : 50 dkg finomliszt, 3 egész tojás , víz, csipet só.
A húst megmossuk, felaprítjuk és félretesszük kicsit. A hagymát apró kockára vágjuk, majd a zsíradékon megpíritjuk . Amikor már üveges hozzáadjuk a husit, amit fehéredésig sütünk.
Ezután hozzáadjuk a sót, borsot , pirospaprikát . Jól elkeverjük majd felöntjük vagy a húsleves alaplével vagy vízzel . Most jöhet a leveskocka (ha vizet használtunk) a piros arany, a paprika és paradicsom. Én a paprikát kiszoktam venni belőle , ezért egybe teszem bele csak az íze miatt.
Lecsós alappal is lehet készíteni, ekkor a paprikát-paradicsomot összevágjuk és a hagyma után megpiritjuk.
Amikor már csak kevés lé van rajta, teszek bele 2-3 gerezd zúzott fokhagymát.
Addig főzöm gyakori kevergetés mellett amíg szaftjára sül. (néha kicsit le is piritom , mert annál finomabb)
Közben a nokedlit is elkészítem, a szokásos módon. (lisztbe beleütöm az egész tojásokat, pici só bele és annyi víz hogy egy eléggé "ragadós" masszát kapjak,,én így szeretem, mert akkor a nokedli finom , "pergős" ahogy anyósom mondaná. Csomómentesre keverem, és forró vízben 2-3 x kiszagattom az egészet. Amikor feljön mind a víz tetejére akkor szedem ki , átmosom és kész)
|