| 6 hónapos kortól (tápszer esetén 4 hótól)  Almapüré Hozzávalók: 1 db közepes méretű, érett, lédús alma  Elkészítés: az almát meghámozzuk, lereszeljük. Csecsemőknek forralt vízzel higítva, nagy lyukú cumisüvegből is adható.  Almatej  Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 1 dl forralt, lehűtött víz, 50 ml tápszer, vagy anyatej  Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és a magokat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel krémes italt készítünk.  Sült alma  Hozzávalók: 2 db közepes méretű, érett, lédús alma  Elkészítés: az almákat megmossuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt puhára sütjük. Ha kész hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat és a magokat. Botmixerrel összetörjük, és úgy kínáljuk a gyermeknek.  Burgonyapüré  Hozzávalók: 2 db közepes méretű burgonya  Elkészítés: a burgonyát feldaraboljuk, és annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi. A forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel pár percre visszatesszük kis lángra.  Sárgarépapüré  Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú sárgarépa, 5 evőkanál víz  Elkészítés: hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 1 cm-es darabokra szeleteljük fel és a vízzel 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítsük, hogy mézsűrűségű legyen.  Sárgarépapüré burgonyával  Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, 1 db sárgarépa  Elkészítés: a nyersanyagokat úgy aprítjuk fel hogy a sárgarépa darabok kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. Annyi vízzel főzzük, ami éppen ellepi. Kis mennyiségű főzővízzel pépesítsük. Almafőzelék sütőtökkel  Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 1 szelet sütőtök  Elészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat. A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk és eltávolítjuk a magjait. Az alapanyagoat 1 cm-es kockákra vágjuk, és kevés vízben puhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni és azzal együtt turmixoljuk.  Ezt a receptet többféle alapanyaggal is elkészíthetjük, például: céklával, sárgarépával vagy burgonyával. (A borgonyát külön főzzük, mert az alma savtartalma miatt nehezebben puhul meg)  Gyümölcspüré gabonapehellyel  Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 6 szem érett meggy, 1 dl forralt víz, 2-3 teáskanál gabonapehely.  Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, a meggyszemeket kimagozzuk. A gabonapelyhet forró vízzel leöntjük, pár percig állni hagyjuk. Az így előkészített hozzávalókat együtt összeturmixoljuk.      7 hónapos kortól (tápszer esetén 6 hótól)  Alma-banán turmix  Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, fél banán, 1 dl forralt- lehűtött víz  Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, a banánnal együtt botmixerrel turmixoljuk, majd felfőzzük vízzel. Cumisüvegből, vagy pohárból kínáljuk  Burgonyapüré banánpéppel  Hozzávalók:1db közepes méretű burgonya, fél banán  Elkészítés: a burgonyát kevés vízben megfőzzük, főzőlével pürésítjük, majd a pépesített banánnal jól összedolgozzuk.  Almafőzelék  Hozzávalók: 2 db közepes méretű alma, víz, oliva olaj, liszt  Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, kevés vízzel pépesre turmixoljuk és felforraljuk. Kevés lisztből és vízből habarást készítünk, ezzel sűrítjük a főzeléket. A kész ételhez egy teáskanál olajat adunk. Almagríz  Hozzávalók: 2 db közepes méretű alma, 1 evőkanál búzadara, 1 kiskanál cukor, 2 dl víz  Elkészítés: az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, és finomra reszeljük. A búzadarával, vízzel együtt közepes lángon állandó kevergetés mellett 5-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, alaposan összekeverjük, és átforraljuk. Kihűtve tálaljuk.  Brokkoli burgonyával  Hozzávalók: 1 db közepes méretű burgonya, 2-3 brokkolirózsa, kevés köménymag, 1 teáskanál olaj  Elkészítés: a brokkoli húsos vastag szárát kockára vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 10 percig annyi vízben főzzük, ami éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és a köménymagot. Körülbelül 5 percig még pároljuk és hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. Kevés főzőlével pépesítjük, és 1 teáskanál olajat adunk hozzá.  Salátafőzelék  Hozzávalók: 100 g tisztított saláta, 50g tisztított burgonya, 1 teáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé  Elkészítés: a salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk folyó víz alatt. Darabokra tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk kevés vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Kevés főzőlével pépesítjük, hozzáadjuk az olajat és a citomlevet. Banános-almás desszert 1 banánt, 1 szem almát és 1 szem őszibarackot megtisztítunk,összedarabolunk és összeturmixolunk.
 Egy marék rizst puhára párolunk és a gyümölcsökkel összekeverünk.
 
 Banános barack
 1 banánt és 1 szem őszibarackot meghámozunk, összedarabolunk és összeturmixolunk.
 Tejes turmix is készülhet belőle, ha tápszerrel vagy anyatejjel keverjük.
 8 hónapos kortól joghurttal keverve is adható.
 
 Gyümölcskrém
 1 almát, 1 banánt és 1 szem narancsot megtisztítunk és apróra
 vágunk. Két szál babapiskótával összeturmixoljuk. Aki nem akar
 babapiskótát adni, az a Milupa hétgabonás pelyhet adhatja helyette.
 
 Zöldségkrém
 1 közepes cukkini (kb. az egész pép fele), 1 kisebb sárgarépa (kb.
 negyed rész), 1 közepes burgonya (kb. negyed rész).
 A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.
 Kevés vízben 15-20 percig pároljuk, majd mixerrel pürésítjük
   Finom salátafőzelék 2 közepes méretű salátalevelet jól megmosunk, és alaposan szétfőzzük. Közben a
 1 közepes sárgarépát, 1 közepes burgonyát és egy fél szál fehérrépát megtisztítva, felkarikázva kevés vízben
 megfőzünk, majd a végén a salátával összeturmixolunk.
 
 Paradicsomos borsópüré
 5 dkg zöldborsót megpárolunk. 1 közepes paradicsomot egy kis apróra vágott petrezselyemmel és egy negyed apróra vágott zellerrel
 összepárolunk, ha megpuhult a borsóval összeturmixoljuk vagy villával összenyomkodjuk.
 Paradicsom helyett 100%-os paradicsomlevet is használhatunk
 |