Hagymás alap /pörkölt alap
2010.12.19. 19:56

Ez az alapja a magyar konyha számtalan fogásának, pl. pörkölt, lecsó , krumplis tészta, paprikás krumpli stb.
2 közepes fej vöröshagymát (pörkölt alá mehet 3 is, mert ez adja a szaftját ) apró kockára vágunk , majd némi zsíradékon megpíritjuk . ( kissé barnára, üvegesre nem elég)Közben odakészítünk 1 pohár vizet. Majd félrehúzzuk , mert hamar odaég, főleg a pirospaprikával. Tehát 2 kk csemege vagy édesnemes pirospaprikát teszünk a hagymára, jól elkeverjük és gyorsan felöntjük az odakészített pohár vízzel.
Kész a hagymás alapunk, mehet bele a hús vagy krumpli vagy amit éppen főzni szeretnénk.
Pörkölt készítésénél van, hogy úgy csinálom , hogy a pirospaprikát csak később teszem rá. Először a húst (akár csirke, akár sertés ) fehéredésig sütöm a hagymával. Utána jön a só, bors , pirospaprika és úgy öntöm fel annyi vízzel, hogy ellepje.
|