Levesek : Csontleves cérnametélttel (sertés) |
Csontleves cérnametélttel (sertés)
2011.01.23. 23:26

Egyszerű de nagyszerű leves, a hét bármely napján elkészíthető.
Hozzávalók: (8 literes fazék )
Kb 50 dkg sertés csöves csont (comb , lábszár ) vagy karaj csont .
Kevés husika és zsír azért lehet rajta persze.
Leveszöldség : sárgarépa, fehérrépa 5-6 közepes méretű negyedelve , zeller, karalábé kb egy fél felkarikázva ,1 tv paprika , 1 fej egész vöröshagyma , 1 kk egész fekete bors, petrezselyem zöld , zeller zöld (lehet szárított is ) krumpli 3-4 közepes darab. Tehetünk még bele kelkáposztát, karfiolt, zöldborsót is . (akár egy húslevesbe)
Tészta : cérnametélt, de bármilyen más levestészta is lehet .
Ízesítés: leveskocka vagy vegeta . Én 1,5 kk jódozott sót teszek bele és 4 leveskockát. :)
Az alapanyagokat előkészítjük, majd a sertés csontokat feltegyük lassú tűzön főni a hagymával. A leves tetején megjelenő habot kisebb méretű tésztaszűrővel szoktam leszedni (én nem bízok abba, hogy elfő) kb félóra múlva hozzáadjuk a zöldségeket, beízesítjük és tartalékon főzzük tovább a zöldségek megpuhulásáig . A burgonyákat az utolsó félórában tegyük hozzá, ugyanúgy mint húslevesnél) és a petrezselyem / zeller zöldet is.
Tulképp a húslevestől csak abban különbözik, hogy kevésbé zsíros, és az íze nem annyira erőteljes.
|