Fánk
2011.01.28. 20:20

Ez a fajta fánk hamar elfogy nálunk:)
A langyos tejbe futattjuk fel az élesztőt pici cukorral és sóval
Fánk
50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 6 dkg olvasztott vaj, 5 db tojássárgája, egy csipetnyi só,
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Jól gyúrjuh összeés 30percig kelesszük meleg helyen, .-20percig pihentetjük. A fánkok közepét ujjunkkal kijukasszuk.. A fánkok első oldalát fedő alatt süssük. Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.Elég hamar megsülnek.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat kb. 15
Papir törlőre szedjük.
Lekvárral.porcukorral tálaljuk
|