[6-1]
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók:4 nagy alma,15 dkg cukor,1 tojás,25 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,1 mokkáskanál fahéj,3 szem tört szegfűszeg,csipet só,4 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt,2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj,10 szem dióbél,2 evőkanál törött mandula,2 dkg vaj ,1 evőkanál liszt
Elkészítés:Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le, és a cukorral jól keverd el. Add hozzá a nyers tojást, a lisztet meg a sütőport, ezután addig keverd, amíg habos, egynemű masszát nem kapsz. Fahéjjal,
szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezd, majd add hozzá a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vágott narancshéjat, a diót és a mandulát. Vajazz ki egy szögletes, hosszúkás formát, hintsd meg liszttel, az almás masszát simítsd bele, és takard le alufóliával. Tedd előmelegített, forró sütőbe, és a lángot azonnal mérsékeld közepesre. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenőrizd, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón borítsd deszkára, és hagyd tejesen kihűlni. Ha már hideg, csomagold alufóliába, és tartsd hűvös helyen. Sokáig elálló sütemény, kínáld tea vagy kávé mellé.
|
Olcsó süti
Hozzávalók:30 dkg kristálycukor,40 dkg liszt,5 dkg vaj,másfél kiskanál szódabikarbóna,másfél kanál fahéj,8 evőkanál lekvár,15 evőkanál víz,1 csomag vaníliás cukor,fél citrom reszelt héja,vagdalt dió a tetejére
Elkészítés:A fentieket keverd simára, és öntsd kivajazott és kilisztezett tepsibe. Tedd forró tepsibe, majd mérsékelt lángon süsd harminc percig. Ha kész van, vágd fel, porcukrozd, és már kész is!
|
Diós-meggyes süti
Hozzávalók:1 kg meggy,120 g darált dió,120 g liszt,1 tasak sütőpor,6 tojás,120 g porcukor,120 g vaj,2 tasak vaníliás cukor,3 evőkanál rum
Elkészítés:A diót keverd össze a liszttel és a sütőporral. Egy másik tálban keverd habosra a vajat a cukor felével és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a tojássárgákat egyenként, és folytasd a keverést addig, amíg ki nem fehéredik. Add hozzá a rumot, és keverd össze a lisztes keverékkel. A tojásfehérjéből és a maradék cukorból verj kemény habot, és forgasd hozzá. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, és szórd meg a meggyel. 180 fokon süsd 40-50 percig.
|
Házi kifli
Hozzávalók:20 dkg liszt,1,5 dl tej,1 kiskanál cukor,fél csomag friss élesztő ,só
Elkészítés:Az élesztőt 1 dl cukros tejben futtasd fel. Keverd a liszthez, majd add hozzá a sót, és pici langyos vízzel gyúrd össze. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 20 percig. Lisztezett deszkán gyúrd át újra a tésztát, formálj belőle cipót, és fedd le újra 10 percre. Ha megkelt a tészta, nyújtsd négyzet alakúra, és vágd négy egyenlő részre x alakban. A szélesebb végétől kezdve tekerd fel, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd bele a kifliket.
Fedd le újra 10 percre, közben gyújtsd be a sütőt. A kifliket a maradék tejjel kend meg, és ízlésed szerint köménymaggal vagy nagy sószemcsékkel szórd meg. Tedd sütőbe 15-20 percre, és, ha picit kihűlt, már fogyaszthatod is.
|
Vajas kifli
Hozzávalók35 dkg finomliszt,15 dkg rétesliszt,5 dkg vaj ,2,5 dl tej,2,5 dkg élesztő,1,5 kiskanál cukor,1,5 kiskanál só,1 tojássárgája
Elkészítés:Az élesztőt a cukros tejben futtasd fel. Keverd a kétfajta liszthez, majd a szoba-hőmérsékletű vajjal és a sóval gyúrd össze. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd a tésztát duplájára. Vedd ketté, és nyújtsd ki kör alakúra lisztezett deszkán, majd vágd cikkekre, és a szélesebbik felétől kezdve csavard fel. A tojássárgáját némi vízzel keverd össze, és a kifliket kend meg vele. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd készre
|
Sajtos kifli
Hozzávalók:50 dkg liszt,10 dkg trappista sajt,5 dkg vaj,3,5 dkg élesztő,2,5 dl tej,1 dl olaj,1 kiskanál cukor,1 evőkanál só,1 tojás
Elkészítés:A tejbe öntsd bele az olajat, a cukrot és a sót, majd melegítsd fel. Add hozzá az élesztőt, és hagyd, hogy felfusson. A liszttel gyúrd össze, és nagyjából egy órán keresztül keleszd. Oszd háromfelé, nyújtsd ki lisztezett deszkán, és vágd cikkekre. Mindegyik közepébe tegyél egy kis darab vajat, és a szélesebbik végüktől kezdve tekerd fel őket. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és helyezd rá a kifliket. A tojássárgájával kend meg a tetejüket, majd szórj rájuk reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd készre.
|
[6-1]
|