Kapros tökfőzelék Betty módra
2011.01.23. 23:47
Családi recept, nekem ez vált be a legjobban. Eddig még mindenkinek ízlett, még akkor is ha utálta addig a töklotyót :D
Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma
1 kg mirelit vagy friss tök
1 cs kapor összekötve vagy apróra vágva
kb 1 dl olaj vagy zsír
2 kk pirospaprika
1 db tejfel (375 gr-os )
3 ek liszt
2 kk só
ízlés szerint ecet
A hagymát apróra vágom, a zsiradékon megpíritom, rászórom a pirospaprikát és felöntöm vízzel. A friss gyalult tököt kicsavargatom a levétől és beleteszem, ha mirelit akkor úgy fagyosan rakom bele. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje , majd beleteszem a sót (mirelitnél 1 pohár víz kell, és ha kiolvadt akkor megnézni kell-e pótolni).
Majd beleteszem a kaprot is , közben elkészítem a habarást.
Amikor már megpuhult a tök (megfőtt) beleöntöm a habarást, és jól elkeverem csomómentesre, megvárom amíg felfő majd kizárom.
Tálalhatjuk tükörtojással, sült virslivel - kolbásszal, fasírttal, pörkölttel is. Bundáskenyérrel állítólag nagyon finom. (a tükörtojásom direkt ilyen, mert csak a kemény sárgáját szeretem)
Én külön ecetezem, csak a saját adagomat.
A zsűrim véleménye szemmel látható, a második tányér főzelékét fogyasztja ilyen jóízűen. :)
|