Sárgaborsó főzelék
2011.01.23. 23:59
250 gr sárgaborsó (1 cs 500 gr, az nekünk 2x elég)
vegeta
2-3 gerezd fokhagyma
2 kk só
a rántáshoz : kb 1 dl olaj, 3 ek liszt, 1-2 kk pirospaprika, víz
1 db tejfel ( 175 gr)
Botmixer vagy krumplinyomó esetleg szűrőkanál:)
A sárgaborsót tanácsos beáztatni főzés előtt (mint a lencsét vagy a babot). 2-3 óra elég neki. Átmosás után (és válogatás...bár én nem szoktam, anyum mániája)
felteszem főni annyi vízbe hogy 2x ellepje (mivel "dagad" ). Amikor már puha , beleteszem a vegetát,sót és vagy összeturmixolom vagy szűrőn átpasszírozom .
Ezek után jöhet a fokhagymás rántás. A zúzott fokhagymát megpíritom a liszttel (gyorsan, mert ha megég keserű lesz) zsemleszínűre, félrehúzom , beleteszem a pirospaprikát és gyorsan felöntöm egy kevés vízzel. Azonnal elkeverem csomómentesre, és hozzáadom a sárgaborsó püréhez. Ezek után jöhet a tejfel , vagy pl apai nagyanyám a rántáshoz keverte és úgy is remek volt.
Mint minden tejfeles ételnél, megvárjuk míg felfő egyszer és elzárjuk a tűzhelyt.
|